در سالهای نخست ظهور اندروید، بهروزرسانیهای نرمافزاری این سیستمعامل در زمانهای مشخصی منتشر نمیشدند. بارها پیش میآمد که این بهروزرسانیها برای گوشیهای اندرویدی در بازههای زمانی مختلف یا حتی چندین بار در طول سال، منتشر میشدند. بااینحال، گوگل این روزها رویکردی منظمتر از قبل در پیش گرفته و هر سال ماهانه، یک بهروزرسانی عمده و چندین بهروزرسانی کوچک امنیتی را برای گوشیهای مبتنی بر اندروید منتشر میکند.
با اینوجود اگر گوشی شما همچون محصولات سری نکسوس و پیکسل ساخت گوگل، سیستمعاملاندروید خالص نداشته باشد، قطعاً هیچگاه نمیتوانید از زمان انتشار بهروزرسانی جدید یا حتی انتشار و عدم انتشار آن برای دستگاه خود، مطمئن باشید.
در بیشتر مواقع، کاربران جدید اندروید پس از اطلاع از عدم انتشار بهروزرسانی جدید برای گوشی هوشمند جدیدشان، ناراحت و ناامید میشوند. مسئلهی آزاردهندهی دیگر این است که در برخی موارد حتی گوشیهای جدیدی هم که به بازار عرضه میشوند، مبتنی بر جدیدترین نسخهی سیستمعامل اندروید نیستند. که باید از خود پرسید، دلیل این موضوع چه میتواند باشد؟
برخلاف اکوسیستم ios که اپل سالانه، چند دستگاه جدید مبتنی بر آن منتشر میکند، اندروید اکوسیستمی بسیار شلوغتر (و در نتیجه بینظمتر) دارد. در حقیقت هر شرکت تولیدکنندهای میتواندتبلت یا گوشی هوشمند خود را بسازد، آن را به اندروید مجهز کند و سرانجام بهدست مشتریانش برساند. در بازهی زمانی ۱۰ ساله بین سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۷، فقط ۱۴ دستگاه آیفون مختلف روانهی بازار شد اما در همین بازهی زمانی، هزاران گوشی اندرویدی از سوی شرکتهای مختلف عرضه شدهاند. تعجب نکنید، هزاران؛ این رقم واقعی است!
علاوهبر این، گوشیهای اندرویدی در زمینهی قطعات سختافزاری تنوع بسیار بیشتری دارند و این سیستمعامل موظف است با آنها همگام شود. برخی از گوشیها در ردهی محصولات بسیار ارزانقیمت جای میگیرند که بیشتر، ساکنین کشورهای در حال توسعه برای رفع نیازهایشان از آنها استفاده میکنند. برخی دیگر از گوشیها، اصطلاحاً «پرچمدار» هستند که به سختافزاری قدرتمند تجهیز میشوند. پرچمداران اندرویدی در اکثر مواقع، صرفنظر از پردازنده، به سختافزاری قدرتمندتر از آیفونهای اپل مجهز هستند.
با این وجود، مجموعهای از گوشیهای اندرویدی هستند که با نگاهی اجمالی به آنها میتوان متوجه شد، از لحاظ چرخهی بهروزرسانی سیستمعامل و پشتیبانی از محصول، بسیار به آیفونها مشابه هستند پیکسلهای گوگل از جمله محصولات مذکور هستند؛ گوشیهای هوشمندی که گوگل خود بهصورت اختصاصی تولید میکند و محبوبیت چشمگیری هم دارند.
درحالی که تمام شرکتهای سازندهی گوشیهای هوشمند میتوانند روی دستگاه خود، نسخهی سفارشیسازیشدهای از اندروید قرار دهند، پیکسل که برندی متعلق به خود گوگل است، به اندروید خالص مجهز میشود. این نسخه از سیستمعامل گوگل، در حقیقت یگانهترین و مرتبترین تجربهای را ارائه میدهد که میتوانید از اندروید تصور کنید. گوگل، خودش روی انتشار بهروزرسانی برای پیکسلها نظارت میکند، بنابراین این محصولات عموماً نخستین گوشیهایی هستند که در زمان انتشار جدیدترین نسخهی اندروید، آن را دریافت میکنند.
بااینحال، داستانِ سایر محصولات کاملاً فرق میکند.
سازندگان گوشیهای موبایل نظیر سامسونگ، اچتیسی و هواوی برای اینکه بتوانند سیستمعامل اندروید را در دستگاه خود استفاده کنند، لازم است درایورهای این سیستمعامل را بهطور ویژه برای دستگاههای خود شخصیسازی کنند. این درایورها در اغلب موارد، متنبسته (Closed Source) هستند و این یعنی فقط خود آن شرکت میتواند آنها را بهروزرسانی کند. بدیهی است که گوگل نمیتواند بههمینسادگی نسخهای از اندروید را به انتشار برساند که با همهی دستگاههای بازار کار کند. در حقیقت، گوگل نسخهی جدید را منتشر میکند و بعد، این سازندگان گوشیها هستند که باید وارد عمل شوند و آن نسخه را برای همهی دستگاههای خود، شخصیسازی و منتشر کنند.
البته هماهنگشدن یک نسخه از اندروید با گوشیهای مختلف، فقط ازطریق درایورها انجام نمیشود. بسیاری از شرکتهای سازندهی گوشیهای موبایل اندرویدی مثل سامسونگ و الجی (و البته دیگر شرکتهای شناختهشده) برای اینکه گوشیهایشان را به دستگاهی منحصربهفرد تبدیل کنند، روی سیستمعامل آنها پوستهی اختصاصی قرار میدهند (مثل One UI برای گوشیهای جدید سامسونگ، EMUI برای گوشیهای هواوی و...).