لاری استرود (Lori Stroud) یک تحلیلگر اطلاعاتی آژانس امنیت ملی آمریکا (NSA) بود. او دو هفته پس از ترک شغلش در آن سازمان در سال ۲۰۱۴، به خاورمیانه آمد و بهعنوان یک هکر برای یکی از پادشاهیهای دنیای عرب، مشغول به کار شد.
مأمور سابق NSA، وارد پروژهای بهنام Project Raven شد که در آن، چندین کارمند امنیتی سابق آمریکا، توسط امارات متحدهی عربی بهصورت مخفیانه استخدام شدند. هدف از تشکیل این گروه امنیتی، نفوذ اطلاعاتی به اشخاص و سازمانهای مورد نظر پادشاهی امارات بود. دولتها، افرادنظامی و فعالان حقوق بشر درکنار منتقدان پادشاهی، اهداف نفوذ آن گروه مخفی بودند.
استرود و دیگر اعضای گروه مخفی نفوذ، در عمارتی مخفی در امارات متحده، فعالیت نفوذ خود را انجام میدادند. آن عمارت، در ارتباطات داخلی گروه بهنام «ویلا» شناخته میشد. گروه مستشاران آمریکایی، از دهها سال سابقهی فعالیت در سازمانهای اطلاعاتی کشور خود استفاده کرده و به مقامات اماراتی کمک میکردند تا به کامپیوترها و گوشیهای هوشمند مخالفان نفوذ کنند.
یک شرکت امنیتی در مریلند آمریکا، استرود را استخدام کرده بود تا در پیادهسازی عملیات نفوذ در امارات، به آنها کمک کند. او در مدت ۳ سال فعالیت در آن شغل، پیشرفتهای قابل توجهی داشت. در سال ۲۰۱۶، امارات متحده تصمیم گرفت تا پروژه را به یک شرکت امنیتی سایبری داخلی بهنام DarkMatter منتقل کند. استرود ادعا میکند که او و دیگر آمریکاییهای حاضر در پروژه، پیش از انتقال آن متوجه رد شدن اماراتیها از برخی خطوط قرمز شدند. خطوط قرمز آنها، هدفگیری شهروندان آمریکایی در پروژههای نظارتی بود.
استرود در مصاحبه با رویترز (منبع مقاله) میگوید:
من در آن زمان مشغول کار کردن برای یک سازمان اطلاعاتی خارجی بودم که اشخاص آمریکایی را هدف قرار داده بود. طبیعتا با آن کار، جاسوس بدی بودم.
داستان پروژهی Raven نشان میدهد که هکرهای سابق دولت آمریکا، چگونه از ابزارهای نفوذ و جاسوسی برای سرویسهای اطلاعاتی خارجی استفاده کردهاند تا از فعالان حقوق بشر، ژورنالیستها و مخالفان سیاسی، جاسوسی کنند.
لاری استرود
رویترز برای تهیهی این گزارش، با ۹ مأمور سابق پروژهی Raven مصاحبه کرده است. بهعلاوه، هزاران صفحه سند و جزییات ایمیل از ارتباطات داخلی در آن پروژه بهدست آمد. بررسی اولیهی اسناد و مصاحبهها نشان میدهد که آموزههای NSA، پایههای اصلی برنامههای امارات متحده برای جاسوسی از مخالفان بودهاند. شایان ذکر است هیچیک افراد حاضر در مصاحبهها، اماراتی نبودهاند.
افراد حاضر در پروژهی جاسوسی امارات، مجموعه حرفهای از ابزارهای جاسوسی را برای نبرد امنیتی خود استفاده میکردند. آنها از پلتفرم پیشرفتهی جاسوسی مشهور به Karma استفاده کردند. مأموران حاضر در Raven، با استفاده از ابزار فوق، به آیفونهای صدها فعال حقوق بشر، رهبران سیاسی و تروریستهای احتمالی نفوذ کردند. ابزار کارما خود جزییات قابل توجهی دارد که پرداختن به آنها از حوزهی این مطلب خارج است.
مصاحبه با NSA نیز برای تحلیل بهتر رخدادهای این پروژهی جاسوسی انجام شد، اما سخنگوی آن سازمان از هرگونه اظهارنظر خودداری کرد. بهعلاوه، سخنگوی اپل، سخنگوی وزارت امور خارجهی امارات، سفارت امارات در واشنگتن و سخنگوی کنسولگری ملی رسانهی آن، هیچ اظهار نظری دربارهی این خبر و گزارش نداشتند.
مقالههای مرتبط:
امارات متحدهی عربی قبلا اعلام کرده بود که تهدیدهایی جدی از سوی گروههای افراطی خشن دریافت میکند. بهعلاوه، آنها از همکاری خود با ایالات متحده برای فعالیتهای ضدتروریسم نیز پردهبرداری کرده بودند. مأموران سابق پروژهی Raven در توضیح فعالیتهای ضدتروریسم میگوید با کمک آنها، سازمان امنیت الکترونیک ملی امارات (NESA)، توانست یک شبکهی داعش را در داخل خاک امارات شناسایی و منهدم کند. در پروندهای دیگر، یک مقام نظامی تحت فرمان داعش، یک معلم را در ابوظبی به ضرب چاقو کشته بود. پس از آن، مأموران Raven به اماراتیها کمک کردند که برنامههای تروریستی مشابه را پیشبینی کنند.
پروژهای که رویترز فاش کرده است، یکی از چندین نمونه تلاشهایی محسوب میشود که در کشورهای مختلف خاورمیانه، برای انجام فعالیتهای جاسوسی و نفوذ، در سالهای اخیر شدت یافت. چنین پروندههایی عموما بهسختی رسانهای میشوند و پر از تکذیب و تأییدهای گوناگون مقامات نیز هستند. بههرحال، Project Raven برای اولینبار توسط رویترز رسانهای شد و تحلیل دقیق روی مطلب منتشرشده پیرامون آن، نیازمند شناخت دقیق رسانهای است.